Blog 2: Het begin van een lang traject

Blog 2: Het begin van een lang traject


In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik onlangs mama ben geworden van een mooi wonder meisje. Dit meisje kwam niet zonder slag of stoot. Zwanger worden hoor je veel maar het niet zwanger worden, het niet kunnen worden dat hoor je niet of is een taboe. Daarom neem ik jullie mee in ons traject!

Begin 2016 begon dit lange en spannende traject. Wanneer je besluit om voor een kindje te gaan, ga je er niet vanuit dat je in een traject terecht komt. Na een halfjaar te zijn gestopt met de pil kreeg ik een gevoel dat het niet goed zat.

Waar dit gevoel vandaan kwam geen idee, maar alles zei in mij dit gaat niet vanzelf. Ik besloot een afspraak te maken bij de huisarts. Ik had een voorgeschiedenis met problemen met mijn pil dus de huisarts wilde ons wel zien. Normaal gesproken willen ze je eerst een jaar laten proberen maar ik was hier een uitzondering op.
De afspraak bij de huisarts kwam al snel en die stuurde ons door naar een fertiliteitsarts in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Wat is een Fertiliteitsarts?

‘Fertiliteit’ betekent vruchtbaarheid. Een fertiliteitsarts of arts voortplantingsgeneeskunde is dus een gespecialiseerde dokter die werkt bij een vruchtbaarheidskliniek of op de polikliniek fertiliteit van een ziekenhuis. Deze arts begeleidt mensen die zwanger willen worden, maar bij wie dat niet lukt. De arts geeft tips en adviezen om de kans op een (gezonde) zwangerschap te vergroten. Een fertiliteitsarts zal onderzoeken wat de reden is waarom je (nog) niet zwanger bent geworden. Nadat de onderzoeken zijn afgerond, zal de arts bespreken wat de kansen zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden en of de kans op een zwangerschap met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling verbeterd kan worden. De fertiliteitsarts begeleidt je tijdens dit medische behandeltraject.

 

De eerste afspraak was 2 weken later, ik vond het onwijs spannend. De eerste afspraak met de fertiliteitsarts stelt weinig voor. Er worden voornamelijk vragen gesteld. Wel werd mijn man getest op zijn zaadkwaliteit die uitslag zouden wij een week later krijgen. Wat mij vooral opviel bij die eerste afspraak dat het alleen maar over mijn gewicht en BMI ging. Ik heb altijd wat overgewicht gehad, maar dat hier nu zo op gehamerd werd maakte mij onzeker.

Kwam het dan echt alleen door mijn gewicht?
Ze besloot dat ik eerst wat moest afvallen en we konden verder met zelf proberen zwanger te worden. Tenzij de uitslag van mijn man niet positief was dan werd er een ander plan gemaakt. Eigenlijk waren we dus nog geen steek verder en ging ik vooral onzeker naar huis.

Een week later kregen wij de uitslag van het zaadonderzoek, dit was helemaal in orde gelukkig. Tot nu toe geen reden om niet zelf zwanger te kunnen worden.
Vervolgens brak een half jaar aan met vooral ovulatietesten en een dieet.
Het nieuwe jaar begon 2017 en nog steeds geen zwangerschap, maar wij gaven de hoop niet op en onze afspraak bij de fertiliteitarts kwam steeds dichterbij. Het diëten ging niet makkelijk ik viel maar weinig af, ondanks dat ik mij echt aan het dieet hield. Eind februari mochten wij weer terug naar de arts, het eerste wat ze zei; je bent te weinig afgevallen en daarom kunnen we niet overgaan op een
behandeling. Dit voelde als een klap in mijn gezicht. Ik deed zo mijn best maar het ging gewoon niet!
Ze gaf ons opnieuw een halfjaar de tijd en als ik dan nog niet zwanger was zou er een kijkoperatie gepland worden, wel was de voorwaarden dat ik genoeg afgevallen zou zijn. Met dit vooruitzicht gingen wij verder waar we al mee bezig waren, ovulatietesten, diëten en elke maand hopen dat het nu wel raak zou zijn.


Een halfjaar later nog steeds geen zwangerschap en ik begon de moed een beetje te verliezen. Terug bij de arts; opnieuw kreeg ik te horen dat ik niet genoeg was afgevallen.
Dit keer beet ik van mij af en ging hierover in discussie. Ik was verder nog nooit onderzocht op iets anders en vond dat ze het te makkelijk af deed schuiven op mijn gewicht. De arts stemde uiteindelijk in met een kijkoperatie op voorwaarden dat ik wel bleef afvallen. Hier ging ik mee akkoord en de kijkoperatie werd begin 2017 gepland.

7 december 2017; de dag dat ik geopereerd werd.
Ik ben nerveus, maar kijk er ook naar uit. Ik hoop
vooral op antwoorden… Heeft het dan echt te maken met mijn gewicht? Wat is er aan de hand?

De operatie is goed gegaan. Er is endometriose gevonden.

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte
voorkomt.
Je hebt endometriose in verschillende gradaties, in mijn geval was er maar weinig endometriose gevonden en daarom hebben ze dit gelijk weg kunnen branden. Conclusie de endometriose is voor nu weg en je hebt nu meer kans op een spontane zwangerschap.
Het vervelende aan endometriose is dat het ook weer terug komt en de artsen weten niet hoe snel dit weer terug groeit. Een nieuwe afspraak werd gemaakt voor over 3 maanden. Opnieuw gingen wij aan de slag met ovulatietesten. Het zwanger worden beheerste ondertussen ons leven, het leek of
wij nergens anders meer mee bezig waren en erg romantisch is het ook niet meer tussen de lakens....

2018 gingen wij in zonder zwangerschap. Eind februari 2018 opnieuw een afspraak bij de arts. Wij hadden verwacht te mogen starten met IUI en dat wij hier uitleg over zouden krijgen, maar helaas de arts begon weer over mijn gewicht en vond dat ik maar verder moest met afvallen om meer kans
te hebben met IUI. Wij hadden dit totaal niet verwacht en voelden ons totaal niet serieus genomen door deze arts. Wij besloten voor een second opinion te gaan in een ander ziekenhuis.

Ik ging opzoek naar een ander ziekenhuis, dit was nog niet zo makkelijk veel ziekenhuizen hebben een BMI-grens voor ze je helpen. Uiteindelijk kwamen wij terecht in het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht. Onze eerste afspraak stond begin 2018 een nieuw ziekenhuis, nieuwe kansen.

Gaat het dan dit keer wel lukken??

Wordt vervolgd...

 

liefs van Stephanie xx

1 Reply to "Blog 2: Het begin van een lang traject"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *